Zaalvoetbal is een zaalsport en een zaalvariant van het voetbal. Het wordt ook wel futsal genoemd, een woord dat is afgeleid van de Spaanse woorden ‘futbol’ (voetbal) en ‘sala’ (zaal). Futsal wordt gespeeld in een sporthal en met een ‘plofbal’. Dat is een voetbal maat 4 die bijna niet stuitert. Er wordt vijf tegen vijf gespeeld voor een periode van twee maal 25 minuten. Het kent eigen regels en de grootte van het speelveld is net als bij handbal, ongeveer 40 bij 20 meter. Er worden jaarlijks heel wat zaalvoetbaltoernooien georganiseerd.

Spelregels zaalvoetbal / futsal

Er worden geen buitenspelregel toegepast. Bij het zaalvoetballen wordt ingetrapt in plaats van inwerpen. Twee keer terugspelen op de keeper is niet toegestaan (tenzij de bal over de middellijn is geweest, de tegenstander de bal heeft gehad of de bal uit is geweest.) De keeper mag de bal maar 4 seconden in zijn bezit hebben en moet derhalve de bal binnen 4 seconden wegspelen of binnen 4 seconden de middellijn gepasseerd hebben met de bal.

Zoek en vind zaalvoetbaltoernooien in je buurt

Geschiedenis

Zaalvoetbal is in de jaren 30 ontstaan in Argentinië. Het eerste officiële FIFA Wereldkampioenschap Futsal was in 1989 in Nederland. In 1977 klopte België Nederland met 7-3. In 1997 is het eerste officieus EK zaalvoetbal in Spanje gehouden, en in 1999 werd het eerste EK, eveneens in Spanje, officieel. Ondertussen is de sport populairder dan ooit met jaarlijks honderden zaalvoetbaltoernooien in België.

Er is ook minder fysiek contact, maar wel meer dan in minivoetbal. Een gele kaart betekent dat de speler een tijdstraf van maximaal 2 minuten krijgt. Tijdens die 2 minuten is het betreffende team in de minderheid. Maar als het team dat in de meerderheid is scoort, mag het team dat in de minderheid is het team met 1 speler aanvullen.

Een rode kaart heeft dezelfde gevolgen als de gele kaart, echter de tijdstraf is maximaal 5 minuten en de speler die de rode kaart getoond krijgt wordt definitief verwijderd. Ook moet hij de zaal verlaten. Het team wordt pas weer met een speler aangevuld wanneer de 5 minuten voorbij zijn of het team dat in overtal speelt scoort. Er zijn zeven wisselspelers toegestaan en er mag onbeperkt gewisseld worden.

Zaalvoetbal in België

De zaalvoetbalwereld in België is opgedeeld in drie delen. De Futsal KBVB, georganiseerd door de KBVB, de Koninklijke Belgische Voetbalbond, de BZVB, de Belgische Zaalvoetbalbond en de regionale liga’s, die meestal hun oorsprong kennen binnen de KBVB.

Er zijn jaarlijks heel wat zaalvoetbaltoernooien in België en Vlaanderen.

Kom alles te weten over de andere populaire voetbaldisciplines:

Minivoetbal
Boardingvoetbal
Beach soccer
Tennisvoetbal
Veldvoetbal
Damesvoetbal