Veldvoetbal

Voetbal is een wereldwijd populaire balsport waarbij twee ploegen van elf spelers moeten proberen de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. De bal mag met ieder deel van het lichaam gespeeld worden, met uitzondering van armen en handen. In de praktijk gebruikt men de voeten en het hoofd. Deze beperkingen gelden niet voor de doelman, ook wel keeper genoemd. Hij of zij mag de bal vastnemen met de handen.

Veldvoetbal wordt gespeeld op een grasveld waardoor spelers voetbalschoenen met studs of noppen dragen. Het is de grote broer van zaalvoetbal en minivoetbal.

Zoek en vind voetbaltoernooien in je buurt

Spelregels

Veldvoetbal wordt gespeeld door twee teams van elf spelers en staat onder leiding van een scheidsrechter die door twee assistent-scheidsrechters of grensrechters wordt geassisteerd. Onder de basisregels bestaat het buitenspel, een hoekschop, de inworp, de strafschop en de vrije trap.

Het voetbalveld

Het speelveld (voetbalveld of voetbalterrein) is rechthoekig, en heeft een lengte van minimaal 90 en maximaal 120 meter. De breedte is minimaal 45 en maximaal 90 meter. De afbakening gebeurt met witte lijnen van maximaal 12 centimeter breed en op de hoeken worden hoekvlaggen geplaatst.

In het midden van de achterste lijnen moet verplicht een doel staan. De officiële wedstrijdbal moet een omtrek hebben van minstens 68 en hoogstens 70 centimeter. Het doel is 7,32 meter breed en 2,44 meter hoog en gemaakt van hout of aluminium. Achterkant hangt er een net.

Wedstrijdverloop

De duur van een wedstrijd bedraagt 2 x 45 minuten (plus eventuele extra tijd, ook wel blessuretijd genoemd). Daartussen is er een rustpauze van 15 minuten. Is er na negentig minuten veldvoetbal nog altijd sprake van een gelijke stand en is een winnaar noodzakelijk, dan zal er nog een verlenging van twee keer vijftien minuten worden gespeeld. Is er na de verlenging nog altijd geen winnaar bekend, dan worden er penalty’s genomen.

Het team dat na vijf penalty’s de meeste heeft gescoord is de winnaar. Mocht er een gelijke stand staan na vijf penalty’s, dan worden er om en om penalty’s genomen totdat het ene team mist en het andere raakt.

Voetballen in België

De Belgische voetbalcompetitie is opgedeeld in nationale en provinciale kampioenschappen. De hoogste competitie in België is de Eerste klasse of Jupiler Pro League. Daaronder volgen nog drie nationale niveaus, daaronder komen de provinciale klassen. Daarnaast is er ook de Beker van België. De nationale voetbalploeg heet de Rode Duivels.

Veldvoetbaltoernooien

Na het reguliere seizoen nemen veel jeugdteams deel aan veldvoetbaltoernooien. Die worden georganiseerd door plaatselijke clubs of overkoepelende organen, zoals de Nieuwsblad Jeugdcup. Je vindt deze veldvoetbaltoernooien terug op deze website.

Kom alles te weten over de andere populaire voetbaldisciplines:

Minivoetbal
Zaalvoetbal

Boardingvoetbal
Beach soccer
Tennisvoetbal
Damesvoetbal