Minivoetbal is een voetbalvariant van zaalvoetbal die gespeeld wordt in een sporthal. Er wordt 5 tegen 5 gespeeld tijdens 4 x 13 minuten.

Iedere minivoetbalwedstrijd staat onder leiding van een officiële scheidsrechter. De karakteristieke kleine doeltjes zijn 2,5 breed en 1 meter hoog, wat een heel stuk kleiner is dan bij veldvoetbal of zaalvoetbal. Bij het minivoetballen wordt er gespeeld met een mini voetbal, maat 4. Vooral in Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen is de sport heel populair.

Spelregels

De keeper mag de bal niet met de handen aanraken. De bal wordt ingetrapt in plaats van ingeworpen. Elk fysiek contact is verboden. Een duel aangaan in de rug van een tegenstander is niet toegestaan. Wanneer een speler twee gele kaarten krijgt in dezelfde wedstrijd, wordt hij uitgesloten voor de rest van de wedstrijd, maar mag hij wel vervangen worden. Twee maal geel staat dus niet gelijk aan een rode kaart.

Een hoekschop wordt niet direct genomen. Er wordt gewacht tot wanneer de ploeg 4 hoekschoppen heeft bijeen gevoetbald waarna ze een schepcorner mogen nemen. Tijdens een schepcorner moet een speler de bal vanop het cornerbalpunt op de doellijn, de bal omhoog scheppen naar zijn ploegmaat, die achter de strafschoplijn staat op 5 meter van het doel.

De speler achter de strafschoplijn moet de bal in het lege doeltje koppen zonder daarbij de strafschoplijn te overschrijden. Bij het minivoetballen kan men net zoals bij zaalvoetbal doorlopend vervangen, zonder voorafgaandelijke toestemming van de scheidsrechter.

Zoek en vind minivoetbaltornooien in je buurt

Geschiedenis

De minivoetbalsport is ontstaan op pleintjes. Pas in 1968 werd de eerste competitie opgericht. Het kende sindsdien een exponentiële groei. Bij een steeds maar groeiende sport hoort ook een steeds groter wordende overkoepelende federatie. Minivoetbal werd eerst gespeeld onder de wimpel van de NOMB, die later de VMF (Vlaamse Minivoetbalfederatie) werd.

Anno 2002 waren er ongeveer 10.000 spelende leden. Daarnaast zijn er ieder zomerweekend talrijke ongemeen populaire minivoetbaltornooien (vooral in de open lucht) die de sport nog populairder maken.

Minivoetbal in België

Voor de senioren is er een nationale en een provinciale competitie. Daarnaast zijn er nog een 30-tal kerncompetities. De dames kunnen zich meten in een damescompetitie en voor de jongeren zijn er diverse jeugdcategorieën voor -11 -13, -15, -17, en -20 jarigen.

Naast de reguliere competitie is er de beker van België en de in 2004 in het leven geroepen VMF-cup. Alle competities staan onder toezicht van de Vlaamse Minivoetbal Federatie (VMF).

Minivoetbaltornooien

Jaarlijks worden er honderden minivoetbaltornooien georganiseerd, vooral in Oost- en West-Vlaanderen. De wedstrijden worden zowel indoor als outdoor gespeeld. De ondergrond varieert van gras, kunstgras tot hardcourt terreinen. De speelduur bij minivoetbaltornooien wordt beperkt tot 2 x 13 minuten. In de finale wordt er wel 4 x 13 minuten gespeeld.

Mini voetbal of minivoetbal?

De populariteit van de minivoetbaltornooien neemt alleen maar toe. De sport is in korte tijd uitgegroeid van mini voetbal tot een waardige voetbalsport in Vlaanderen.