Damesvoetbal of vrouwenvoetbal

Vrouwenvoetbal omschrijft het veldvoetbal uitgeoefend door vrouwen. De reglementen zijn, op enkele kleine aanpassingen ter bevordering van de veiligheid voor vrouwen na, identiek aan de reglementen in het mannenvoetbal. Bij damesvoetbaltornooien worden enkel vrouwen toegelaten, bij voetbaltornooien voor mannen is dit niet het geval. Daar is een gemengde vorm mogelijk.

Damesvoetbal in België

Net als in het mannenvoetbal wordt elk seizoen voor de landstitel gespeeld in een nationale Eerste Klasse. Er wordt ook jaarlijks een Beker van België gespeeld in het vrouwenvoetbal. Ieder jaar zijn er verschillende damesvoetbaltornooien in België en Vlaanderen voor amateurteams en professionele ploegen.

Zoek en vind damesvoetbal toernooien in je buurt

Geschiedenis

Vrouwenvoetbal is steeds populairder in Vlaanderen, België en omstreken. In landen zoals de Verenigde staten, Duitsland of Zweden staat de sport bijna op gelijke hoogte op dat van de mannen. Damesvoetbal is in veel landen de prominentste teamsport voor vrouwen en één van de weinige teamsporten voor vrouwen met verschillende professionele competities.

De eerste damesvoetbal toernooien

Vrouwenvoetbal bestaat al sinds het begin van de voetbalsport. Sinds 1863 werden er regels opgesteld om damesvoetbal vrouwvriendelijker te maken. De eerste geregistreerde vrouwenvoetbalwedstrijd werd in het Schotse Glasgow gespeeld in 1892, terwijl Engeland drie jaar later volgde.
Damesvoetbal werd echt populair Tijdens de eerste wereldoorlog, toen enkele vrouwen bedrijfsteams oprichtten en tegen elkaar gingen spelen.

Mannen speelden ondertussen al 50 jaar in voetbaltornooien en competities. Sommige damesvoetbal toernooien werden zelfs populairder dan sommige mannen voetbaltoernooien. Bij een wedstrijd in Engeland, de bakermat van het voetbal, kwamen er zelfs 53.000 toeschouwers opdagen.

WK vrouwenvoetbal

Na het WK in 1966, dat in Engeland werd gehouden, kreeg het een eigen bestuursorgaan onder de Women’s Football Association, opgericht in 1969. In 1971 besloot de UEFA dat het damesvoetbal onder controle zou moeten staan van de nationale voetbalbonden in ieder land.

In de jaren 70’ werd Italië het eerste land dat professionele voetballers had, ook al was het op parttime basis. Het eerste volledig professionele vrouwenvoetbalteam was het nationale Amerikaanse elftal, terwijl in 1992 Japan het eerste land was dat een semi-professionele competitie opstartte.

Sinds het begin van de 21e eeuw is vrouwenvoetbal, net als de mannelijke variant professioneel geworden en groeit de populariteit van de sport nog steeds. Tijdens het WK damesvoetbal in 1999 werden honderdduizenden kaartjes verkocht.

Sinds 1970 worden door de Belgische Voetbalbond KBVB ook officiële competities georganiseerd. De verschillende damesvoetbalploegen zijn vaak een deel van een voetbalclub waar ook mannenvoetbal wordt beoefend.

Kom alles te weten over de andere populaire voetbaldisciplines:

Minivoetbal
Zaalvoetbal

Boardingvoetbal
Beach soccer
Tennisvoetbal
Veldvoetbal