Strandvoetbal of Beach soccer

Strandvoetbal (Beach soccer) is een variant van het gewone voetbal die op het strand of op los zand wordt gespeeld. Het zand vraagt meer en andere vaardigheden dan bij het gewone veldvoetbal: lenigheid en technische kwaliteiten. Een zandveld is heel moeilijk bespeelbaar. De bal is bij beach soccer daarom vaak in de lucht, wat weer zorgt voor omhalen, volley’s en spectaculaire sprongen van de spelers en zweefduiken van de keepers.

Zoek en vind beach soccer tornooien in je buurt

Spelregels strandvoetbal / beach soccer

Twee ploegen van 5 spelers (beide teams 1 keeper) moeten proberen de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. De bal mag met ieder deel van het lichaam gespeeld worden, met uitzondering van armen en handen. Ook moet de bal te allen tijde speelbaar blijven en mag dus niet afgeschermd worden. Deze beperkingen gelden niet voor de doelman. Een wedstrijd bestaat uit 3 keer 12 minuten. Een strandvoetbalveld is standaard 28 bij 37 meter.

Geschiedenis

Sinds 1995 wordt er elk jaar het WK strandvoetbal georganiseerd. Tot en met 2004 was de Beach Soccer Worldwide de organisator, met toestemming van de FIFA. Vanaf 2005 nam de FIFA de organisatie van het WK in eigen handen. Brazilië won bijna alle toernooien, in 2001 won en in 2005 won Frankrijk.

Strandvoetbal in België

In tegenstelling tot de Zuiderse landen heeft België geen geschiedenis of traditie in het strandvoetbal. Er worden jaarlijks wel een heleboel beach soccer tornooien georganiseerd op volleybal- of ‘kunstzandterreinen’.

Kom alles te weten over de andere populaire voetbaldisciplines:

Minivoetbal
Zaalvoetbal

Boardingvoetbal
Tennisvoetbal
Veldvoetbal
Damesvoetbal